1600-talet

Tröskelfallet
Tröskelfallet

Mycket få uppgifter finns om livet i gamla Stranna under 1600-talet. Desto mer finns om dess omgivningar och det är klart att dessa händelser också måste ha påverkat de som bodde på Trollhättans strand.

Danskarnas härjningar präglade på många sätt områdena både söder och norr om fallen. Dels var det lättare att där ta sig över Göta älv och dels fanns det mer att plundra. Både gårdar och kyrkor.

Fejder mellan svenska och danska styrkor i dessa områden har med all säkerhet förekommit under mycket lång tid. Göta älvdalens fornhistoria präglas av härjningar och plundringar. Snorre Sturlasson berättar t.ex. hur Harald Hårdråde 1064 jagade Hakon Jarl genom att segla uppför Göta älv med sin flotta. Dra sina båtar förbi Trollhättan för att till slut komma ända upp i Vänern.
1563 resulterade en tvist mellan Erik XIV och Fredrik II i det Nordiska sjuårskriget. Det kriget fördes på båda sidor om älven och det med en otrolig grymhet. Båda sidors knektar led oerhört och var, för att överleva, beroende av att plundra befolkningen. Bönderna i området var tvungna att betala ”brandskatt” till danskarna för att undvika nedbränning av sina gårdar. Detta var olagligt enligt svensk lag så många av de som betalat sig fria blev sedan fängslade av de svenska trupperna. 1570 slöts freden i Stettin och Sverige blev ålagda att betala 150.000 daler som lösen för Älvsborg. Detta var en otroligt hög summa och ska ha utgjort 1/10 av värdet av de svenska undersåtarnas samlade lösöre.

2 reaktioner till “1600-talet”

  1. Den danske kungen under nordiska sjuårskriget var Fredrik II, kusin till Erik XIV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.