Grand Hotell

Grand Hotell som revs 1913
Grand Hotell som revs 1913

Rätten att bedriva krogrörelse tycks på 1700-talet ha varit en källa till ständiga problem. Det var först när en av Strannas starka män Gilius Hillerström 1748 lyckades få all ”priviligierad” krogrörelse överflyttad på sig själv som det tillfälligt blev ordning och reda på kroglivet runt Trollhättan. Han bedrev rörelse mitt emot Prästskedesfallen (Nordkap) samt i en byggnad belägen vid det som senare blev Karl Johans torg eller det vi idag kallar Tårtan.

1794 överämnades det mesta av Stranna till Trollhätte Canal- och Slusswerksbolag och så också utskänkningsrättigheterna. Direktionen ville bygga ett nytt gästgiveri och efter diverse diskussioner fick David Jochnick i uppdrag att uppföra byggnader för ändamålet. En gästgivaregård byggdes också på nuvarande platsen för Vattenfalls huvudkontor och den bestod av två bostadshus, en resp. två våningar, samt krogbyggnad, bränneri med mälthus, spannmålsbod, ladugårdslänga, hållstall och vedbod.
Tillkomsten av 1800-års och byggandet av 1844-års slussar hade ökat både besök- och turistströmmen till Trollhättan och behovet av ett större värdshus hade växt. Man beslutade därför att bygga nytt ungefär där nuvarande Swania ligger. Det nya värdshuset stod klart 1831. Både det gamla och det nya användes ända fram till 1869 då det nya värdshuset byggdes ut nio meter åt norr och all verksamhet på det sättet kunde koncentreras dit.
År 1882 överläts hotellet på kommunen och på 1890-talet byggdes till en glasveranda (glasskåpet) och vid denna tid bytte det namn till Grand Hotell. Det revs 1913 för att bereda plats åt det nya stadshuset.

4 reaktioner till “Grand Hotell”

 1. Hei.
  På min nettside http://storahalangen.se/Pages/Dalslandsbanen.html
  har jeg en tegning som forestiller åpningen av Dalslandsbanen 1879. Tegningen er tegnet av Carl Larsson for Ny Illustrerad Tidning. Jeg er rimlig sikker på at bygningen øverst til venstre er Grand Hotell i Trollhättan. Det ser også ut til at Oscar 2 taler fra rekka på en båt.

  Vet du noe mer om denne hendelsen? Kom kongen virkelig til Trollhättan og ikke Vänersborg?

  Mvh.
  Stein Hagen
  Stora Halängen 1
  46495 Dalskog

  M. +47 90757772

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.