Helstekt kronhjortsentrecôte |
Jag har hittat en ny ”hovleverantör” när det gäller viltkött; Koberg Vilt, som har ett fantastiskt sortiment med hög kvalité.
För några veckor sedan lagade jag till hjortinnerfilé med konfiterad potatis och rödvinssås och i lördags helstekt hjortentrecôte med rostade rotfrukter och rödvinssås. Förutom potatisen görs båda rätterna på ungefär samma sätt. |
Ingredienser för 4 portioner:Konfiterad potatisLagom mycket potatisar Rostade rotfrukter:Potatis, morötter, palsternacka och lökklyftor i lagom mängd och i proportioner efter smak. Lägg också i några vitlöksklyftor Hjort:ca 600 g hjortinnerfilé eller -entrecôte. Rödvinssås:2 charlottenlökar |
Gör så här:Konfiterad potatis:Skala och tärna potatisen. Lägg den i en kastrull och täck med oljan. Krydda med salt. Sjud på medelvärme ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Ta upp potatisen ur oljan. Stek den frasig i smöret strax innan servering. Blanda med persilja. Rostade rotfrukter:Klyfta rotfrukterna. Salta och blanda runt tillsammans med olja. Sätt ugnen på 225° och låt baka i ca 20-25 minuter. Hjort:Smörj in innerfile eller entrecôte med olja och krydda med salt och peppar. Bryn runt om i stekpanna. Stek klart i ugnen på 125° till en innertemperatur på 56-58°. Låt köttet vila inlindat i smörpapper eller aluminiumfolie ca 10-15 minuter innan det skivas. Rödvinssås:Skala och finhacka löken. Fräs den i smöret och tillsätt vin, madeira, vatten, viltfond och timjan. Låt koka ihop till en fjärdedel återstår. Smaka av med salt. Vispa i smöret strax innan servering. Sila ev. bort lök och timjan. |