Gillius Hillerström

Nordkap vid Strandgatan som det ser ut idag.
Nordkap vid Strandgatan som det ser ut idag.

Gillius eller Gilius Hillerström (stavningen är osäker) föddes i augusti 1701. Han var son till en byggmästare Anders Hillerström och hans fru Sara på Frövi bruk. Mamma Sara hette Geijer som ogift och tillhörde den välkända värmländska släkten. Gillius växte alltså upp i ett välbärgat hem och fick med all sannolikhet en gedigen utbildning inriktad på tekniska ämnen.

Han arbetade som byggmästare vid Adolfsfors och Billingsfors i Dalsland samt vid Kållereds bruk mellan Trollhättan och Uddevalla. Det är högst sannolikt att hans tjänster även togs i anspråk i Trollhättan. Det skulle i så fall förklara varför han 1726 köpte Stora Håjums gård och bosatte sig här på Stranna. Hans far dog samma år så hans mor flyttade med honom hit och de bosatte sig i en liten stuga i kvarteret Näcken där senare Nordkap kom att byggas.
Gillius var en mycket driftig man och sysslade med lite av varje. Han ägde och drev kvarnar, gästgiveri och laxfiske samt köpte och sålde fastigheter. Det hindrade dock inte att han under sin 50 år här på Stranna hann uppleva både med- och motgångar. Hans mamma Sara Geijer blev 1726 anklagad för lönnkrögeri och själv råkade hans fastigheter ut för vådeld 1734. Han kunde då inte betala sina skatteskulder och 1736 gjordes utmätning för de 19 dlr 34 öre smt han var skyldig i skatt för 1734 och -35.
Gillius Hillerström dog den 12 december 1777 och hans egendomar ropades då in av Peter Bagge som genast sålde dem vidare till Brobolaget och därefter till Slussbolaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.