Flickslöjdskolan

Syskolan

Nils Ericsson argumenterade 1847 för att ”inrätta en skola, vari bemälda flickor skulle erhålla undervisning i att spinna, sticka och förfärdiga mans- och fruntimmerskläder”. Han fick gehör för sina åsikter och den 1 februari 1849 kunde Flickslöjdskolan startas i gamla gästgivargården. Alla flickor i ålder 8-15 år boende i Trollhättan och på Stavered Mosse skulle där kunna få avgiftsfri undervisning. Den var tydligen efterlängtad för 33 elever anmäldes.

Lärare blev Gustava Melin, som hade rykte om sig att ”vara en lärarinna som med världskännedom, nit och omtanke förstår att sköta sitt ansvarsfulla kall”. Hon var också en duktig och populär lärarinna och stannade på sin tjänst till 1889 då hon gick i pension.

Finansieringen och lokalfrågan var länge stora problem men påhittigheten var stor. Försäljning av tillverkade kläder och tyger genom auktioner och på beställning, bidrag från både privatpersoner och företag var välkomna tillskott. Nils Ericson var även här en stor bidragsgivare. En betydande inkomst blev också Toppöpengen och i mitten av 1860-talet stod ekonomin på säker grund och verksamheten kunde till och med visa överskott.
De ursprungliga lokalerna blev snabbt för trånga och 1852 flyttade man till den gamla friskolan vid Strandgatan. 1884 gick flytten vidare till en ny skolbyggnad på det som idag är Drottningtorget. Där pågick verksamhet fram till 1937 då byggnaden revs och flyttades till Stavered.

Tillbaka till ”Trollhättans skolor

Kjällförteckning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.