Göteborgs filmfestival 2016

Den 8 februari var sista dagen för festivalen men för vår del gjorde vi sista besöket dagen innan, den 7 februari. Och det blev med en gammal film av Fellini, ”Och skeppet går”. Inofficiellt så startade vi den 29 januari och även då med en gammal film, Fritz Langs ”Metropolis” från 1927, men i ett mycket nytt utförande tillsammans med GSO på Scandinavium.14

 Med oss då var också Linda och Sofia. Filmen har ju gått till filmhistorien som en av de första i Science Fiction -genren och tillsammans med Göteborgs Symfoniorkester blev det till en stor upplevelse.


Dagen efter var vår första dag på festivalen och vi hade valt att se det isländska Oscarsbidraget, Grimur Hákonarons ”Bland män och får”. En föga upphetsande titel men det visade sig vara en riktig höjdare, och som jag sedan också röstade på som ”publikens favorit”.bland män och får
Två bröder lever på gårdar intill varandra och har av okända skäl inte pratat med varandra på 40 år. Deras får drabbas av en dödlig sjukdom och myndigheterna beslutar att alla måste avlivas. Bröderna vill inte ge upp och inser till slut att de måste samarbeta.


Sedan var det den 1 februari dags för en samling kortfilmer, ”Sv kortfilmspremiärer 4” på Hagabion. Jag tycker inte det finns mycket att säga om dessa sex kortfilmer förutom om den sista, Jonas Bergegårds ”Magnus och Papperstågen”, som var en varm och trevlig film om att se skönheten i miljöer och företeelser som de flesta inte ens tänker på.


Cristina Comencinis ”Latin lover” var tisdagens den 2 februari film. En italiensk komedi och ett lustspel som haft stor framgång i hemlandet.Latin_Lover_(film) Och det kan jag förstå. En rapp och mycket rolig film.


På fredagen den 5 februari såg vi James Vanderbilts film ”Truth” med Cate Blanchett och Robert Redford i huvudrollerna. Denna verklighetsbaserade journalistthriller kretsar kring en TV-sändning om George W Bush strax innan presidentvalet 2004. Blanchett spelar producenten för nyhetsmagasinet ”60 minutes” och Redford den legendariske programledaren. Man får tips om hur Bush fick priviligierad militärtjänstgöring under Vietnamkriget. Efter att man presenterat storyn startar ett pressdrev som misstänkliggör sanningshalten och Blanchetts rollfigur Mary Marples hamnar i skottgluggen och tvingas kämpa för sin heder.
En mycket spännande och bra film!


Dagen efter hade vi biljetter till Kevin Allens film ”Under Milk Wood” som grundar sig på Dylan Thomas texter. Tyvärr kunde vi konstatera att detta var inget för oss, och vi gick faktiskt innan filmen var slut.


Men det gjorde vi verkligen inte när det den 7 februari var dags för Nicholas Hytners ”The lady in the van” med fantastiska Maggie Smith i huvudrollen. Hon spelar en luffare som bor i en risig skåpbil i London. Dramatikern Allan Bennett upplät under mer än 15 år sin husinfart åt miss Mary Shepherd, som Maggie Smiths rollfigur heter, och en mycket speciell vänskap uppstår. Den präglas av respekt och brittisk formalitet.The_Lady_in_the_Van_film_poster
Maggie Smith har tidigare gjort denna roll både på teater och i radio, och jag kan konstatera att filmen är mycket bra och i högsta grad sevärd.


Som film nummer två, denna söndag, såg vi Federico Fellinis ”Och skeppet går” från 1983. Även om Fellini alltid är Fellini så kan man väl säga att denna film inte riktigt lever upp till hans rykte. Smårolig, javisst, men inte heller mer.


 Alltså både ris och ros under veckans filmtittande men ändå överväger pärlorna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.