Invigningen ägde rum söndagen den 30 november 1834 under mycket högtidliga former. Landshövdingen, familjerna på de större gårdarna i trakten, societeten i samhället och, naturligtvis, tjänstemän i Slussbolaget var närvarande. Inspektör Samuel Strand, läraren och barnen samlades i den gamla skolbyggnaden och tågade gemensamt till den nya efter att fyra kanonskott avlossats från stranden. De togs emot av landshövdingen, Slussbolagets direktörer och musikkår och tog plats i den nya skolan. Efter att flera tal hållits sköts ”svensk lösen”, 16 kanonskott, och därefter sjöngs psalmen ”Nu tackar Gud allt folk”. Efter denna högtidliga invigning följde gudstjänst.
När denna officiella del var avklarad samlades alla inbjudna för middag på Nya gästgivargården och med tanke på hur det firades på den tiden kan vi nog utgå från att festen, med mat och dryck, inte avslutades förrän frampå småtimmarna.
Det nya skolhuset innebar inte bara att Trollhättan fått en fin skola utan också en rejäl samlingslokal. I samband med byggandet av 1844-års slussar användes en del av skolbyggnaden som inkvartering för arbetare och soldater vilka inte alltid sågs som lämpliga förebilder för skolans elever. Innan kyrkan stod klar 1862 hölls det också gudstjänster i lokalerna.
1857 blev Trollhättan egen församling och det bestämdes i det Kungl. brevet att kyrkoherden skulle ha ansvaret för skolan men någon sådan fanns inte än. Först den 1 maj 1860 tillträdde Per Magnus Åberg som kyrkoherde och året efter övergick ansvaret till kyrkan. I och med det upphörde också skolan att vara friskola. Antalet elever vid denna tid var ca. 200.
Från den 15 juni 1907 avstod kyrkan Prins Oscars skola till kanalverket. Olidans kraftstation skulle byggas och en kraftkanal behövde dras där skolan låg.
Tillbaka till ”Trollhättans skolor”