Bokfynd

I lördags förra veckan, den 25 mars var jag på bokauktion i Stora Levene. Bland alla 638 utrop fanns naturligtvis både, ur min synvinkel, intressanta och mindre intressanta alster. Det är ju också typiskt att av alla de jag prickat för i katalogen blev flera alldeles för dyra. Man kan ju också tolka det som att jag har god smak och det är ju naturligtvis positivt.

Jag koncentrerade mig på ”vackra” och intressanta exemplar och ropade in tre nummer, sammanlagt sex böcker. Den, i mitt tycke, mest intressanta vill jag presentera här:

Den heter Antologia Gothoburgensis och utgavs 1953 i 1000 numrerade exemplar. Författarna eller snarare redaktörerna var Folke Persson & Agne Rundqvist. För detta är en bok i ord och bilder om ”Göteborg genom tiderna” skildrad av samtida författare och konstnärer. Den innehåller också kronologiska anteckningar om viktigare händelser i staden från dess grundläggning fram till bokens utgivningsår. Boken innehåller dessutom skildringar av tiden före grundandet, 1621.

Boken är bunden i skinn av Hovbokbindare Nils Linde och vårt exemplar har nummer 145. Sättningen började 1942 och tryckningen avslutades den trettionde september 1953.

 

 

 

Förutom alla fakta så är det en underbar bok att bara bläddra i och de 574 sidorna är fyllda med både teckningar och litografier.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.