En läsupplevelse

John Hall – en historia från det gamla Götheborg av Sophie Elkan

Den 14 oktober 2017 var jag på Föreningen för Västgötalitteraturs bokauktion i Stora Levene. Som vanligt fanns det en stor mängd intressanta böcker men jag var mest intresserad av de som dessutom var vackert bundna. En bok kan ju vara som en tavla fast då placerad i bokhyllan. Den dagens skörd blev 13 böcker och en av de vackraste var ”John Hall – en historia från det gamla Götheborg” skriven av Sophie Elkan, tryckt 1906 och inbunden i skinn.

Den 22 december åkte vi  till Långban  och Anna Karolinas Kök för att fira en stilla jul, och jag visste att det skulle bli ett perfekt tillfälle för bokläsande. Gästgiveriet var stängt men vi hyrde in oss i två av deras ”resanderum” och hade dessutom tillgång till ett kök

Jag bestämde mig då för att ta med  denna bok och det kom jag inte att ångra. Språket var visserligen gammaldags men efter ett tag kunde jag konstatera att det faktiskt inte var så svårt som det verkade i början.
Förutom att det är en berättelse om ett mycket stort affärsimperiums uppgång och fall, är det dessutom en strålande historiebeskrivning av sekelskiftet 1700/1800 med människor och miljöer i Göteborg och i viss mån även i Stockholm.

Jag rekommenderar alla att läsa denna bok som faktiskt finns i pocket och med ett modernare språk än i mitt exemplar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.